Правила на успешния фотограф

Предлагаме ви няколко прости правила за начинаещи фотографи, които ще ви помогнат да развиете по-бързо своите фотографски умения и да се научите да улавяте вълшебните моменти.

Винаги носете своя апарат

Една от главните причини хората да изпускат възможността да заснемат хубави снимки е, че не носят своя апарат. Създайте си навика винаги да имате под ръка апарата си, тъй като не се знае какво може да изпуснете.

Снимайте на воля
Ако си мислите, че снимате достатъчно, то това не е така. В ерата на дигиталните апарати не е необходимо да се притеснявате за броя на кадрите. Колкото повече снимате – толкова повече погледът ви ще привикне да открива правилната композиция и ъгъл. Намирате се на място, което никога повече няма да видите? Заснемете го! Най-скучният ден може да бъде исторически след съвсем кратко време.

Вярвайте на очите си
Да познавате законите на композирането и осветяването може да ви помогне, но започнете с това да разчитате на очите си и да си изградите поглед. Докато определяте рамките на кадъра – движете апарата и изследвайте сцената. Снимайте веднага когато нещо ви допадне и не се бойте да повторите няколко пъти.

Тренирайте очите си
Стремете се да се усъвършенствате. Разглеждайте и критикувайте снимките си. Какъв е бил замисълът и какъв резултатът? Изработете си усет, подобен на този на паяците, които усещат какво се случва край тях и успяват да изберат най-подходяща позиция.

Познавайте апарата си
Не е нужно да помните наизуст всички функции на апарата си, но би трябвало да боравите свободно с вашата техника и едва ли не да бъде ваша втора природа.

Винаги правете копия на снимките
Не забравяйте, че до момента, в който снимката не се озове на вашия компютър или на друг носител, тя е уникална. Постарайте се да придобиете навика да правите копия на снимките в апарата ви веднага щом имате възможност, дори и да не можете да ги разгледате на момента.

http://zazz.info/images/gallery/2012_6/503_attach_4102_normal.jpg

 

Източник: Милионер