Фото ретуш - възстановяване на снимка

Понякога се случва, макар и не много често да повредим снимка чиито негативи (или оригиналния цифров фаил) да са отдавна загубени. Подложени на пряка слънчева светлина с течение на времето снимките избледняват, губят яркостта и наситеността на цветовете. Снимкит, освен чисто емоционална, носят и своята визуална наслада. За да успеем да върнем предишния им вид винаги прибягваме до "ретушинг" или обработката на дадена фотография с цел премахване на дефекти или пък премахване на чисто козметични такива. Да :) ретушът служи и за това. Всички снимки в модните списания или плакатите, които виждате всеки ден, минават сериозна обработка за да бъдат заличени дребните смущаващи детайли. За да се убедите в невероятната сила на компютъра и софтуера и за да получите поредното доказателство за безкрайния талант на човека сме поместили примери за професионален ретуш направени във Фото Свят на силно повредена фотография.

Самият процес на възстановяване на повредени фотографии изисква много специфични познания и сериозен опит в тази област. Тук ще се опитаме да ви дадем някои основни насоки за това как да се справяте с определени дефекти ползвайки най-разпространения графичен редактор - Photoshop.

За да махнете на нежелана точката ще ви трябва само "Healing Brush Tool" (J). След като сте избрали този инструмент натискате десен бутон на мишката и селектирате, това което ще копирате (трябва да е близко до точката, винаги избирайте близки по структура и цвят области). След това с натискане на ляв бутон на мишката минавате върху точката или мястото, което желаете да премахнете... и тя се заличава. Никак не е трудно нали?


Промяна цвета на око. Очертавате окото с инструмента "lasso Tool" и натискате "ctrl + alt + shift" за да създадете нов Layer. Натискате с десен бутон върху Layer и избирате "Blending options", а след това променяте Blend Mode на "color" или "Hue". Избирате Brush Tool и оцветявате.

Промяна цвета на даден обект. Конкретно тук ще научите, как да промените цвета на косата на дадена фотография. След като отворите избраната от вас фотография изберете основният инструмент Lasso tool [L], но може да използвате и Polygon lasso tool. За да оцветим косата трябва да я селектираме. Внимателно селектирайте само косата, като се стараете да не обхващате други части от фотографията. Използвайте shift клавиша, за да добавите места към селекцията, които сте изпуснали. Чрез натискането на alt ще изрежете от селекцията онези места, които сте добавили по невнимание. След като сте селектирали е време за промяна на цвета. Изберете Image >>> Adjustments >>> Hue/Saturation. Ще се отвори прозореца за редактиране на цвета. Изберете Colorize в долния десен ъзъл на прозореца и променете настройките докато получите желания резултат.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/503_attach_3909_normal.jpg

Източник: Фото свят