Фото осветление

Ще ви представим една разработка на Hensel (германска фирма за студийно фотографско осветление и аксесоари) в партньорство с schoepe и Nikon.


Става дума за техниката FREEMASK. Тя е свързана със заснeмането на обект в поредица от снимки, който след това лесно да бъде изрязан и поставен на какъвто фон пожелаете. Ще си кажете, че това би могло да стане с Фотошоп без никакви техники, но колко време би ви отнело да изрязвате пухчете, дантелки, косъмчете, власинки?
Идеята на FREEMASK е бързо и съвсем прецизно да изрязвате обекти до най-малкия детайл.

Не си мислете, че тези глухарчета са снимани на фона на небето. Всъщност снимката е студийна и е направена чрез техниката FREEMASK. Благодарения на нея и специализираните светкавици от Hensel – Expert Pro 500 plus FREEMASK, изображението се е получило не след дълги часове във Фотошоп, а само след няколко поредни кадъра.

Off cammera flash или т.нар. Стробизъм, означава използване на малки ръчни светкавици първоначално предназначени за използване като закачени за hot shoe на апарата. В нашия случай, обаче, целта е тези светкавици да се ползват откачени от тялото или като е популярно да се казва off cammera (OCF).


Целта е да се обсъдят и демонстрират както техническата част по самото оборудване, така и основни похвати и техники на използването на този вид система за осветление, предимствата и недостатъците му спрямо останалите видове като моноблокове и преносими системи са осветление.


Ще се придържаме към стандартни и марково необвързани решения, за да може материята и спецификата да са достъпни за потребителите на всички марки фото техника. Разбира се, ще обърнем и внимание на CLS системата на Nikon, защото тя е единственото работещо решение където е нужно да имате просто апарат и светкавица за да можете да практикувате OCF.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/503_attach_3907_normal.jpg

Източници: Стробист и Студио Форент